9.8.2020-30.9.2020

Tovefest

Tovefest är ett evenemang byggt kring filmen Tove, ett evenemang vars like inte setts kring en film i Finland förut. De två våningarna i Box by Posti (Centralgatan 3, Helsingfors) förvandlas under två månader till en värld inspirerad av filmen om Tove Jansson.

Tovefest lyfter upp teman och värden knutna till Tove Janssons liv. I lokalen skapas spännande program för publiken som föreläsningar och work shops samt en pop up-butik. Under hela Tovefest finns det även ett Pop up Muminmuseum. Alla är välkomna att delta i Tovefest och njuta av programmet byggt kring teman i filmen om Tove.

Tovefest inleds på Toves födelsedag 9.8.2020 och fortsätter över filmens premiär 25.9 till slutet av september. Tovefest och Pop up Muminmuseet är öppet för alla och inträdet är gratis. Delar av programmet är avgiftsbelagt.

Det specifika innehållet i Tovefest offentliggörs senare under året.

Tovefest ordnas av produktionsbolaget Helsinki-filmi.

Du kan nu redan följa med upptakten till Tovefest på Instagramkontot @tovefest.

Om Tove filmen

Helsingfors, 1945. Kriget är slut och färgerna har återvänt för bildkonstnären Tove Jansson. Äntligen kan hon skaffa en egen ateljé och satsa på sin dröm att bli en internationellt framgångsrik målare. Att skaffa barn och familj är uteslutet, det är konsten och friheten som är det viktiga. Frihet är också ledordet i hennes öppna relation med den gifte vänsterintellektuelle politikern Atos Wirtanen. De är överens om att man inte kan äga en annan människa.

Dessa höga ideal sätts dock på prov när Tove blir djupt förälskad i teaterregissören Vivica Bandler. Vid sidan om bildkonsten börjar Tove inspirerad av sitt eget liv, skriva berättelserna om mumintrollen. Från en saga Tove berättar för att lugna skräckslagna barn i ett bombskydd under kriget får vi följa med och se hur Muminfebern växer över hela världen. Via utgivningen av den första boken, teateruppsättningen av Mumintrollet och kometen på Svenska teatern och kontraktet med Evening News om att rita Muminseriestrippar varje dag, ser vi hur det som inledningsvis innebär en frihet tar över hela Toves tillvaro.

Filmen utspelar sig i Helsingfors, i skärgården och i Paris. Den handlar om att hitta sin egen röst och väg som konstnär, om att fatta svåra beslut och om att inse att man är värd att älskas fullt ut. En historia om en konstnär och kvinna, vars konstnärliga bedrift fortsätter beröra miljontals människor över hela världen än i dag.

Om du är intresserad av ett samarbete eller vill veta mer,

är det bara att ta kontakt.

Kreativ chef
Aino Jolkkonen
0503406731
aino@helsinkifilmi.fi

Tovefests samarbetspartners